En kjent barnematbedrift har sendt ut et skriv til sine kunder hvor småbarnsforeldre oppfordres til å se bort fra Helsedirektoratets kostråd om å velge myke plantemargariner fremfor smør. Forfatterne, som alle har høyere utdanning innen samfunnsernæring eller human ernæring, oppsummerer kritikken i sitt eget skriv med fem punkter som jeg skal gjennomgå steg for steg i denne artikkelen.
Planteoljer og dødelighet
Mitt forrige innlegg om planteoljer fra januar handlet om dannelse av transfett under varmebehandling (det er ingen betydelig dannelse av transfett under alminnelig steking og baking på hjemmekjøkken). Videre nevnte jeg at flere artikler med hovedfokus på mekanistiske studier ofte brukes som bevis for at planteoljer, grunnet omega-6 fettsyren linolsyre (LA), visstnok skal være djevelens … Les mer
Periodisk faste eller kontinuerlig energiunderskudd?
I denne randomiserte kontrollerte studien på periodisk faste ble 36 voksne, normalvektige individer delt inn i 3 ulike grupper. Her ble 24t faste annen hver dag med 25% netto energiunderskudd sammenlignet mot 25% netto energiunderskudd uten periodisk faste, og mot 24t periodisk faste annen hver dag uten netto energiunderskudd. Denne protokollen av periodisk faste er … Les mer
Har offentlige kostråd skylden for fedmeepidemien?
Har offentlige kostråd skylden for fedmeepidemien i Norge eller resten av den vestlige verden? Det er i hvert fall inntrykket man får av mange synlige profiler i ernæringsmiljøet. Helt overordnet, så er offentlige kostråd svært like over hele verden, nettopp fordi systematisk gjennomgang av all tilgjengelig forskning fører frem til samme resultat, med litt variasjon … Les mer
Planteoljer og transfett
Trenger man å bekymre seg for dannelse av transfett ved alminnelig steking og baking med planteoljer? Det korte svaret er nei. Men, hvordan har man kommet frem til dette? Og hvorfor har egentlig planteoljer fått så dårlig rykte på seg de siste årene? Det er i hovedsak tre årsaker til at planteoljer ofte blir angrepet … Les mer
Er sukker like avhengighetsskapende som kokain?
Det er ingen tvil om at noen typer mat har en veldig høy smaksbelønning og kan fremkalle avhengighetsliknende atferd hos noen mennesker. Allikevel tenker jeg at man burde passe på bruken av ordet avhengighet dersom man skal formidle informasjon om kosthold og ernæring. Dette innlegget tar spesifikt for seg sammenligningen av sukker med kokain eller andre … Les mer